Фірмова страва «Багратіоні» – від однойменного грузинського ресторану з характерним грузинським розмахом!

23.08.2011
Шеф-повар Коба Кекелашвили со свежеиспеченным хачапури

Триповерхова «башта» з колоритних страв – щедрих, багатих, що прагнуть «вийти з берегів» свого посуду, як зі знаменитого рогу достатку – в цьому весь грузинський дух та колорит, який прикрасить будь-який банкет: від невеликого, приватного – до знатного бенкету на весь світ. Враховуючи те, що з настанням урожайного сезону нестримно наближається і традиційний масовий весільний церемоніал, саме час приступити до вивчення цього масштабного витвору мистецтва, здатного вразити уяву і розпалити апетит улюблених гостей, впритул. Люб'язно погодилися побувати в ролі наших гастрономічних гідів Коба Кекелашвілі – шеф-кухар ресторану «Багратіоні» та Марина Гогідзе – кухар та головний кулінарний декоратор закладу.

Повар Марина Гогидзе со своим творением – нежнейшими марципановыми розочками

Основа страви «Багратіоні» – традиційне для Кавказу засмажене в печі м'ясо, запечений сир «Сулугуні», а на допоміжній партії виступає цілий фейєрверк фігурно нарізаних свіжих овочів. Технологія приготування – проста, що характерний для грузинської кухні, але шарм якраз привносить ця колоритність, багатокомпонентність та прекрасне творче оформлення. Вся конструкція представляє з себе три яруси з кеци – древнього національного посуду з обпаленої глини – кожен з яких таїть в собі цікавий «кулінарний сюрприз».

М'ясо. Для страви використовується кілограм яловичих та кілограм свинячих реберець. Їх попередньо декілька годин маринують з додаванням грузинських спецій – хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, сушеної кінзи, шафрану тощо. Реберця обробляють – зрізають зайвий жир або жилки, злегка відбивають, розкладають на сітку та відправляють томитися на мангал. Досвідчена чоловіча рука і орлине око кухаря безпомилково визначає готовність – такі навики, напевно, закладені у справжнього грузина на генетичному рівні. Для прикраси верхівки страви готують також 3-5 перепелиних тушок. Їх фарширують вареною гречкою з шампіньйонами та аналогічно доводять до готовності у мангальниці.

Ребрышки отбивают для мягкости Мясо маринуют с душистыми грузинскими специями

Ребрышки зажариваются на мангале Главный компонент блюда готов!

Сир. 250 г «Сулугуні» розрізають на крупні бруски, обвалюють у борошні, вкладають в кеце та додають для ніжного смаку невеликий шматочок вершкового масла. Блюдечко-кеце з сиром вирушає до печі або до духовки хвилини на 10 – доки сир не розплавиться та на ньому не утвориться апетитна підсмажена скориночка. У композиції страви задіяні 4 таких глиняних тарілочки, тобто в загальній масі це близько 1 кг сиру.

Сыр режется на брусочки Обваливается в муке

Сыр минут 10 плавится в печи Сулугуни с аппетитной корочкой готов!

Овочі. Їх головна роль – декоративна. Поділ посуду вистилається листям салату, все освіжається пучками зелені, з цибулі порею вирізаються пишні китиці, з моркви та болгарського перцю – нарядні трояндочки, з шампіньйонів – мініатюрні човники... Кожного разу – це новий політ фантазії. Ювелірна робота для справжнього майстра.

Лук порей замечательно украшает готовое блюдо Повар вырезает из пореянарядную китицу

«Конструирование» первого яруса Второй ярус

Блюдо частично готовят и подают в национальной глиняной посуды – кеци Пышно декорированная верхушка нарядной конструкции

Блюдо «Багратиони» рассчитано приблизительно на 10 человек. Если свадьба намечается не самых скромных масштабов, то Ваш длинный «царский» стол повара с удовольствием заставят несколькими съестными «башенками», чтобы каждый из гостей имел возможность притронуться к этому любопытному кулинарному артефакту. К тому же, рецепт «Багратиони» не является «статичным». По Вашему желанию туда могут быть включены, или же наоборот – исключены – определенные овощи, сорта мяса, грибы.

Банкетное блюдо «Багратиони» Банкетное блюдо «Багратиони» Банкетное блюдо «Багратиони»

Сыграть свадьбу в «Багратиони» – большое удовольствие и действительно запоминающееся событие. Блюдо «Багратиони» своей изобильностью словно выражает пожелание благополучия для молодоженов. Даже не являясь потомком кавказских гор, привнести на самом старте в будущую семейную жизнь частичку грузинской раскатистой сердечности и подлинного человеколюбия – это хорошая профилактика от мелочных ссор и споров, которые зачастую и становятся причиной супружеских неурядиц.

Текст Лєля Жуковська
Фото: Артем Філіпов

Пропозиція тижня

Постачальник тижня

Лодмар Україна

Лодмар Україна

Продаж, постачання, обслуговування та ремонт професійного обладнання

Реклама

Випускний 2020

Розсилка

Підписавшись на нашу розсилку, ви зможете отримувати всі новини Restoran.UA у розділі “Киев”. Розсилка відбуваеться щоденно Також ви можете слідкувати за нашими новинами за допомогою RSS стрічки або Twitter

Замовлення банкетів

Реклама

 

Реклама

 

Ресторан тижня

Заміський ресторанний комплекс «Старий Ставок»

Заміський ресторанний комплекс «Старий Ставок»

Вибраний як одне з найбільш живописних місць, де можна сповна насолодитися тихою елегією осені...

Банкетний зал тижня

Банкетний зал центру відпочинку «Європа»

Банкетний зал центру відпочинку «Європа»

Місткість – до 95 гостей; двоповерховий хол, балкони, зимовий сад

Рекомендуємо відпочити

Заміський готель Sosnovel

Заміський готель Sosnovel

Вартість номерів – від 1150 ₴/доба (включено відвідування соляної печери й тренажерного залу)

Реклама

Zolotarenko