Фірмова страва «Багратіоні» – від однойменного грузинського ресторану з характерним грузинським розмахом!

23.08.2011
Шеф-повар Коба Кекелашвили со свежеиспеченным хачапури

Триповерхова «башта» з колоритних страв – щедрих, багатих, що прагнуть «вийти з берегів» свого посуду, як зі знаменитого рогу достатку – в цьому весь грузинський дух та колорит, який прикрасить будь-який банкет: від невеликого, приватного – до знатного бенкету на весь світ. Враховуючи те, що з настанням урожайного сезону нестримно наближається і традиційний масовий весільний церемоніал, саме час приступити до вивчення цього масштабного витвору мистецтва, здатного вразити уяву і розпалити апетит улюблених гостей, впритул. Люб'язно погодилися побувати в ролі наших гастрономічних гідів Коба Кекелашвілі – шеф-кухар ресторану «Багратіоні» та Марина Гогідзе – кухар та головний кулінарний декоратор закладу.

Повар Марина Гогидзе со своим творением – нежнейшими марципановыми розочками

Основа страви «Багратіоні» – традиційне для Кавказу засмажене в печі м'ясо, запечений сир «Сулугуні», а на допоміжній партії виступає цілий фейєрверк фігурно нарізаних свіжих овочів. Технологія приготування – проста, що характерний для грузинської кухні, але шарм якраз привносить ця колоритність, багатокомпонентність та прекрасне творче оформлення. Вся конструкція представляє з себе три яруси з кеци – древнього національного посуду з обпаленої глини – кожен з яких таїть в собі цікавий «кулінарний сюрприз».

М'ясо. Для страви використовується кілограм яловичих та кілограм свинячих реберець. Їх попередньо декілька годин маринують з додаванням грузинських спецій – хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, сушеної кінзи, шафрану тощо. Реберця обробляють – зрізають зайвий жир або жилки, злегка відбивають, розкладають на сітку та відправляють томитися на мангал. Досвідчена чоловіча рука і орлине око кухаря безпомилково визначає готовність – такі навики, напевно, закладені у справжнього грузина на генетичному рівні. Для прикраси верхівки страви готують також 3-5 перепелиних тушок. Їх фарширують вареною гречкою з шампіньйонами та аналогічно доводять до готовності у мангальниці.

Ребрышки отбивают для мягкости Мясо маринуют с душистыми грузинскими специями

Ребрышки зажариваются на мангале Главный компонент блюда готов!

Сир. 250 г «Сулугуні» розрізають на крупні бруски, обвалюють у борошні, вкладають в кеце та додають для ніжного смаку невеликий шматочок вершкового масла. Блюдечко-кеце з сиром вирушає до печі або до духовки хвилини на 10 – доки сир не розплавиться та на ньому не утвориться апетитна підсмажена скориночка. У композиції страви задіяні 4 таких глиняних тарілочки, тобто в загальній масі це близько 1 кг сиру.

Сыр режется на брусочки Обваливается в муке

Сыр минут 10 плавится в печи Сулугуни с аппетитной корочкой готов!

Овочі. Їх головна роль – декоративна. Поділ посуду вистилається листям салату, все освіжається пучками зелені, з цибулі порею вирізаються пишні китиці, з моркви та болгарського перцю – нарядні трояндочки, з шампіньйонів – мініатюрні човники... Кожного разу – це новий політ фантазії. Ювелірна робота для справжнього майстра.

Лук порей замечательно украшает готовое блюдо Повар вырезает из пореянарядную китицу

«Конструирование» первого яруса Второй ярус

Блюдо частично готовят и подают в национальной глиняной посуды – кеци Пышно декорированная верхушка нарядной конструкции

Блюдо «Багратиони» рассчитано приблизительно на 10 человек. Если свадьба намечается не самых скромных масштабов, то Ваш длинный «царский» стол повара с удовольствием заставят несколькими съестными «башенками», чтобы каждый из гостей имел возможность притронуться к этому любопытному кулинарному артефакту. К тому же, рецепт «Багратиони» не является «статичным». По Вашему желанию туда могут быть включены, или же наоборот – исключены – определенные овощи, сорта мяса, грибы.

Банкетное блюдо «Багратиони» Банкетное блюдо «Багратиони» Банкетное блюдо «Багратиони»

Сыграть свадьбу в «Багратиони» – большое удовольствие и действительно запоминающееся событие. Блюдо «Багратиони» своей изобильностью словно выражает пожелание благополучия для молодоженов. Даже не являясь потомком кавказских гор, привнести на самом старте в будущую семейную жизнь частичку грузинской раскатистой сердечности и подлинного человеколюбия – это хорошая профилактика от мелочных ссор и споров, которые зачастую и становятся причиной супружеских неурядиц.

Текст Лєля Жуковська
Фото: Артем Філіпов

Пропозиція тижня

Постачальник тижня

Fd-Store

Fd-Store

Дизайн, друк і виробництво папок для меню

Випускний 2019

Розсилка

Підписавшись на нашу розсилку, ви зможете отримувати всі новини Restoran.UA у розділі “Киев”. Розсилка відбуваеться щоденно Також ви можете слідкувати за нашими новинами за допомогою RSS стрічки або Twitter

Замовлення банкетів

Реклама

 

Реклама

 

Ресторан тижня

Заміський готельно-ресторанний комплекс «Мисливський двір»

Заміський готельно-ресторанний комплекс «Мисливський двір»

Вибраний як зелений оазис у межах міста, де неймовірна чистота природи гармонійно поєднується з високим рівнем комфорту

Банкетний зал тижня

«Білий мармуровий зал» заміського ресторану «Шале»

«Білий мармуровий зал» заміського ресторану «Шале»

Місткість: банкет – 60 гостей, фуршет – 80 гостей

Рекомендуємо відпочити

Готель «Братислава»

Готель «Братислава»

Вартість номерів – від 1650 ₴/доба

Реклама

Zolotarenko