Омар - король морепродуктів!

23.03.2006
Фото 1

Не секрет, що омар (лобстер) один з найбільш смачних морських делікатесів. Для тих, хто не з чуток знайомий і має унікальний досвід вживання цього продукту (повірте на слово, вживання омара - це дуже цікава і незабутня справа), омар асоціюється з короткою фразою - король морепродуктів!
Безперечно, омар один з найбільш чудових мешканців океану. Багато таємниць пов'язано з життям цього морського мандрівника. Останні наукові дослідження розкривають приголомшливі і, часом, комічні факти, які доводять, що омар не просто делікатес, але і майстер любовних пригод, смертельний боксер, зраджений член омарного колективу, надмірно цікавий, з носом шукача, що дає йому можливість однаково легко вислідити, як здобич, так і пані серця.
Природно, нас, як справжніх гурманів, більше цікавить омар як морський делікатес, який має неповторний смак. До того ж, покуштувавши дуже смачне м'ясо, ви будете раді дізнатися про його високу живильну цінність. Він містить потрібну кількість цинку, металу, йоду, вітамінів А, В, і В6, при цьому відрізняється низьким змістом жирів, холестерину і калорій!
У всьому світі величезною популярністю користуються северо-амеріканськіє омари (Hommarus Americanus). За визначенням знавців, «меккою» цих омарів є острови Принца Едварда (Канада) і Нова Ськошия (Канада).
Саме для жителів цих місць є традиційним готувати омарів будинку, просто очистивши омара від панцира і зварити.
Якщо ви бажаєте спробувати справжніх омарів, то вам потрібно подолати складний шлях: переліт з Києва в Торонто у вас займе близько 9 годин, потім потрібно провести порядку 4-го годин в очікуванні попутного рейса в м. Галіфакс і ще яких-небудь 6 годин перельоту з Торонто до Галіфакса. Повірте, це того варто.
Проте все можна зробити і простіше. Сьогодні компанія «Сифуд» налагодила постачання живих северо-амеріканськіх омарів прямо з Канади до України. І тим, хто не знає, як готувати омарів, але дуже хоче спробувати, ми рекомендуємо дуже смачну традиційну «Вершкову юшку з омарів». Рецепт перевірений - це дійсно смачно і легко готувати!

Фото 2

Як купувати омара.
Живий омар повинен подавати ознаки життя, наприклад, хвіст повинен скрутитися назад після його розпрямлення. Колір омара може варіюватися від плямисто-зеленого до синього. Панцир повинен бути твердим і товстим, що свідчить про хороший зміст м'яса.
Варені лобстери повинні мати яскраво-червоний колір панцира і свіжий запах. При цьому хвостова частина повинна бути сильно закручена, інакше омар був вже неживим перед приготуванням.
Для тих, хто розробляє меню, повідомляємо, що омар важить близько 500 гр має приблизно 100-125 г м'яса. Для отримання чашки (250 мл) навару необхідно близько 160 г м'яса.
Зберігання омара.
Якщо у вас немає спеціального акваріума, то живих омарів можна помістити в холодильник і накрити вологою тканиною або газетою. Вони легко можуть прожити в такому стані від 12 до 24 годин.
Варені лобстери можуть зберігатися в холодильнику при температурі 5°с до 2-х днів.
Для заморожування цілого вареного лобстера, переверніть його на спину (щоб запобігти витіканню соків) і покладіть у герметичний пакет або контейнер при температурі -18°С до 2-х місяців.
Варене м'ясо омарів (т.е. без панцира) зберігають таким чином: м'ясо заливають солоною водою (з розрахунку 2 чайних ложки солі на чашку (250 мл) води), не доливаючи 1,2 см до верху, герметично закривають, заморожують при температурі -18°С або нижче.
Приготування живих омарів.
Найпростіший і традиційний спосіб приготування омара - це просто його зварити. Просто, візьміть велику каструлю, наповніть її водою, посоліть (з розрахунку 1 ст. ложка на літр води). Води повинно бути досить, щоб покрити омара. Закип'ятіть воду. Омарів беруть за спину руками або спеціальними щипцями і опускають в киплячу воду: спочатку голову, а потім занурюють і всього омара.
Омар вариться 12-20 хвилин залежно від його розміру. Наприклад, омар близько 500 г вагою вариться 12 хвилин, від 500 до 1000 - 18 хвилин, більше 1 кг - близько 20 хвилин.
Омара можна подавати, як гарячим (просто викласти на тарілку і подати з лимоном), так і холодним (швидко опустити його в холодну солону воду на короткий період).
Найпростіший спосіб визначення готовності омара - спробувати відірвати його вусики. Якщо відриваються легко - готовий.
Після приготування омара-самки, можна виявити чорну субстанцію в западині на черевці у омара. Не лякайтеся - це ікра! Теж дуже смачний продукт.
Оброблення омарів.
Гурман, до поїдання омарів будь готовий! Щоб дістатися до ніжної плоті омара, потрібно раніше гарненько попрацювати руками. але це того варте, вже повірте. Хвіст, клішні, лапки і тіло містять прекрасне м'ясо. Отже, потрібно запастися терпінням: оброблення омара це теж захоплююча справа. Напевно, цікавіша, ніж саме споживання.
На початку, викрутіть клішні і відірвіть їх від тіла.

Фото 3

Роздрібніть панцир клішні за допомогою щипців для горіхів або важким ножем і витягнете м'ясо за допомогою звичайної вилки або спеціально пристосованої виделки для омарів.

Фото 4

Обертальним рухом відірвіть хвіст.

Фото 5

Зламайте великі плавники на хвості і виштовхніть м'ясо назовні. Темні судини в центрі хвоста повинні бути видалені перед споживанням м'яса.

Фото 6

Для того, щоб видалити панцир що покриває тіло з головою, необхідно однією рукою захопити саме тіло (м'ясо), а іншою рукою відірвати панцир. Всередині ви знайдете ще невелику кількість прекрасного білого м'яса.

Фото 7

Завершальний етап - відривати маленькі лапки і висмоктати м'ясо з них.
Вершкова юшка з омара
Інгредієнти:
М'ясо омара, нарізане шматочками, - 375 мл (1,5 чашки) Рис швидкого приготування - 25 мл (2 столових ложки) Сіль - 5 мл (1 чайна ложка) Перець - 1 мл (1/4 чайної ложки) Паприка (червоний перець) - 1 мл (1/4 чайної ложки) Цибуля дуже дрібно нарізана - 15 мл (1 стіл. Л.) Молоко - 500 мл (2 чашки) Сливки- 500 мл (2 чашки) Масло вершкове - 25 мл (2 ст.л.)
Змішати рис, сіль, перець, паприку,цибулю, молоко і сливки. Готувати на середньому вогні, часто помішуючи близько 10-12 хвилин або до тих пір, поки рис не стане м'яким. Потім, додати м'ясо омара і масло. Зняти з вогню, охолодити і поставити в холодильник. Безпосередньо перед подачею підігріти страву на середньому вогні, часто помішуючи.

Фото 8

Смачного!

Пропозиція тижня

Постачальник тижня

Амір Фрут

Амір Фрут

Поставка овощей, фруктов, зелени и ягод в рестораны, кафе, гостиницы

Новорічні корпоративи

Новорічні корпоративи 2019

Випускний 2020

Розсилка

Підписавшись на нашу розсилку, ви зможете отримувати всі новини Restoran.UA у розділі “Киев”. Розсилка відбуваеться щоденно Також ви можете слідкувати за нашими новинами за допомогою RSS стрічки або Twitter

Замовлення банкетів

Реклама

 

Реклама

 

Ресторан тижня

«Одеський бульвар» на Русанівці

«Одеський бульвар» на Русанівці

Вибраний за веселу життєрадісну атмосферу в стилі Південної Пальміри та свіжий бриз колоритної морської кухні

Банкетний зал тижня

Банкетний зал резиденції «Гірський струмок»

Банкетний зал резиденції «Гірський струмок»

Місткість – до 100 чоловік; окрема будівля, лужок для виїзної церемонії

Рекомендуємо відпочити

Sobi Hotel

Sobi Hotel

Вартість номера – від 2210₴/доба

Реклама

Zolotarenko