Писк моди, вприск літа: нове меню в Whisky Corner!

07.05.2014

Випуск весінньо-літньої колекції – велика подія у світі моди. Презентація сезонного меню у світі високої кухні – інколи подія не менш значима. Олексій Повторейко – креативний шеф-кухар Шотландського дому-ресторану Whisky Corner – минулого тижня презентував представникам ЗМІ свої нові кулінарні творіння. Як випещені топ-моделі, вони дефілювали на демонстраційний стіл – під діамантові спалахи фотокамер, а потім у всій своїй апетитній красі з'являлися на суд публіки, що зібралася.

Гостей приветствует управляющий Алексей Дружинец Алексей Повторейко презентует новое меню

Сомелье Олег Козловский Фотосессия для новых блюд

Автор нового меню

В цілому, Whisky Corner залишається вірний своєму першопочатково заявленому гастрономічному курсу. Новинки є авторськими варіаціями на тему класичної шотландської, британської та європейської кухні.

Сам віскі цього разу безпосередньо в процесі приготування страв задіяний не був (за одним невеликим виключенням), але сомельє традиційно підібрали оптимальні варіанти сполучуваності до кожної представленої позиції. Про це на презентації детально розповів молодший сомельє і за сумісництвом бар-менеджер закладу Олег Козловський. Надзвичайно ерудована та артистична молода людина відразу стала улюбленцем публіки, попутно розважаючи гостей цікавими історіями та легендами з життя благородного напою.

Блюда нового меню

Отже, повернемося до нового меню. Умовно в ньому можна виділити два акценти:

  • «писк моди», тобто використання трендових кулінарних технологій – це і цікава гра з текстурами за допомогою молекулярної кухні, і збереження всього вітамінного букету продуктів, завдяки новітньому низькотемпературному способу обробки продуктів під назвою «су-від»;
  • «вприск літа», а саме використання молодих овочів та фруктів – зеленого горошку, редису, аспаргусу, полуниці, різноманітних паростків і салатів.

Всього нам пощастило скуштувати дев'ять новинок: три салати, два холодні супи, дві основні страви та два десерти.

1. Холодні закуски та салати.

Легкість, тонкість, кокетлива інтрига – те, що так гармонійно з'єднується з молекулами літнього настрою!

  • Чатни со свежей грушей и прошутто
    «Чатні зі свіжою грушею та прошутто» – дихотомія смакових контрастів: слайси медової груші, серпнево запашної, та солоний бриз маслянистих пружних стрічок в'яленої пармськой шинки. Салат заправлений безпосередньо «чатні» – пюреподібним грушевим соусом. Сомельє рекомендує відтіняти насичений, прокопчений смак страви одинсолодовим віскі 12-річної витримки.
  • «Холодний жульєн із гребінця з авокадо, червоною ікрою та трюфельною олією» – це ціла гамма рибних смаків. Найцікавіше в цій страві – його желейна текстура, яка освіжаюче розтікається в ротовій порожнині, відкриваючи рецепторне вікно до бездонного моря. Рекомендується доповнити закуску сухим хересом, який підкреслить її тонкі горіхові для трюфельні нотки.
  • Під «Полуничний салат з прошутто, припущенним аспаргусом, йогуртовими сферами і малиновою ікрою», заправлений соусом «Вінегрет», чудово підійде легке рожеве вино. Дівчата особливо будуть захоплені цією ягідно-вершковою пишністю та філігранною «коронованою» подачею. Окрім того, «цікавинка» з молекулярними експериментами шефа – малиновими та йогуртовими «желейкамі» – підстебнуть цікавість, а вона, як відомо, є вірним супутником гастрономічного задоволення.

Холодный жюльен из гребешка с авокадо, красной икрой и трюфельным маслом Клубничный салат с прошутто, припущенным аспаргусом, йогуртовыми сферами и малиновой икрой

2. Холодні супи.

Незамінні резиденти літнього столу, доблесні пожежники, здатні загасити як температурну спеку, так і «в'ялений» літній апетит. У цьому розділі – два представники: «пюре» та «окрошка».

  • «Британський суп із молодим горошком та м'ятою» – це ніжна кремоподібна страва, де ненав'язливий вершково-солодкий присмак в нижньому регістрі завершується яскравим м'ятним холодком та гостринкою руколи у верхньому. До нього можна замовити кріпленого хересу або марсало (сіцілійська мадейра).
  • «Суп з дичини» – варіант окрошки на основі сироватки, жовтка та гірчиці з дрібно порізаними овочами (огірком, редисом, цибулею, зеленню) та м'ясом дичини (оленя, косулі, дикої качки). Дрібна нарізка з одного боку дає смаку приємну однорідність, а з іншої – елементарно звільняє нас від нудної необхідності у спеку активно працювати щелепою. Спочатку страва лоскоче язик «квасною» свіжістю, угамовуючи спрагу, а потім поширюється в роті «димком» копченини. страва чудово гармонує із будь-яким димним виски.

Британский суп с молодым горошком и мятой Суп из дичи

3. Основні страви.

Стильно та лаконічно: риба та м'ясо.

  • «Філе яловичини су-від із терином з фуа-гра, овочами та перцевим соусом». М'ясо та овочі, приготовані вакуумним способом, дуже свіжі та живі». Напівхрусткі овочі, соковите м'ясо: смак страви дуже натуральний, не забитий недоречними надмірностями – в цьому його основний шарм. З приправ використовується лише сіль і перець. Але є, звичайно, і родзинка: поєднання волокнистої яловичини та ніжного гусячого паштету дає цікавий смаковий ефект. Солодовий віскі, витриманий у бочках з-під хересу, стане наразі!
  • А ось під «Підкопчене філе скумбрії з морквяною та буряковою крем-картоплею на соусі з молодого горошку» сомельє радить підбирати солонуватий віскі. Ця традиційна шотландська страва цілком проста по суті, але прикрашена цікавою подачею з елементами молекулярної кухні.

Филе говядины су-вид с террином из фуа-гра, овощами и перечным соусом Подкопченное филе скумбрии с морковным и свекольным крем-картофелем на соусе из молодого горошка

4. Десерти.

Безпрограшні варіанти зі смаком шоколаду, полуниці і вершків...

  • «Холодний шоколадний мус на бісквіті, з морозивом домашнього приготування» – м'яка повітряна основа, збитий пастоподібний мус на основі бельгійського молочного шоколаду, з кулькою шоколадно-вершкового морозива і розсипом свіжих ягідок малини. Дитячі мрії наяву!
  • А ось авторське полуничне тірамісу смаком не дуже нагадує класичний італійський десерт. Поєднання сиру «Маскарпоне» та свіжою полуниці дає ефект полуниці з вершками, до того ж, свою особливість вносить бісквітне печиво «Савоярді», просочене не лікером, як зазвичай, а 15-річним віскі Ben Riach Tawny Port.

Холодный шоколадный мусс на бисквите, с мороженым домашнего приготовления Тирамису со свежей клубникой

Безумовно, не обійшлося без дегустації віскі – об'єкту щирого поклоніння для всіх причетних до заснування та щоденної роботи Шотландського дому-ресторану Whisky Corner. Нас люб'язно пригостили особливим колекційним екземпляром – одинсолодовим віскі Benriach 18 Years Old Oloroso Butt Cask, купленим у 2011 році на дистилерії в Шотландії, зі спеціальним написом для Клубу шанувальників віскі України. Він має міцність рівно 52,1% та наділений димністю, ягідно-горіховими нотками тютюну та білого перцю.

Дегустация BenRiach 18 Years Old Oloroso Butt Cask Тост

Нагадаємо, що дому-ресторану Whisky Corner аналогів в Україні немає, оскільки на стелажах по всьому периметру його головного залу покоїться більше 700 (!) найменувань цього унікального напою родом з Шотландії, Ірландії, Америки, Канади, Японії, Тайваню і навіть французького регіону Шампань. Немов музейні експонати вони розставлені за географічним принципом. Але, на відміну від музею, їх можна, і навіть потрібно «чіпати руками». Скиньте перст у будь-якому напрямку – і Вам прямо з шафи дістануть заповітну пляшку, наллють у правильну тару і в процесі вживання ще й розкажуть різноманітні цікаві деталі про даний екземпляр. Шеф-сомелье Іван Бачурін має безліч звань та нагород у своїй справі, і вже відвідав за своє життя більше сотні дистиллерій по всьому світу. Тому приходьте, пізнавайте новий невідомий світ, елегантну самобутню культуру, насолоджуйтеся, заглиблюйтеся, спілкуйтеся, – в Whisky Corner знають про віскі все.

Шеф-повар Алексей Повторейко рассказывает о новых блюдах Младший сомелье Олег Козловский рекомендует напитки к новому меню Управляющий Алексей Дружинец знакомит с виски BenRiach

Текст: Лєля Жуковська
Фото: Артем Філіпов

Пропозиція тижня

Постачальник тижня

Лодмар Україна

Лодмар Україна

Продаж, постачання, обслуговування та ремонт професійного обладнання

Випускний 2020

Розсилка

Підписавшись на нашу розсилку, ви зможете отримувати всі новини Restoran.UA у розділі “Киев”. Розсилка відбуваеться щоденно Також ви можете слідкувати за нашими новинами за допомогою RSS стрічки або Twitter

Замовлення банкетів

Реклама

 

Реклама

 

Ресторан тижня

Заміський ресторанний комплекс «Старий Ставок»

Заміський ресторанний комплекс «Старий Ставок»

Вибраний як одне з найбільш живописних місць, де можна сповна насолодитися тихою елегією осені...

Банкетний зал тижня

Банкетний зал центру відпочинку «Європа»

Банкетний зал центру відпочинку «Європа»

Місткість – до 95 гостей; двоповерховий хол, балкони, зимовий сад

Рекомендуємо відпочити

Готель «Совські Ставки»

Готель «Совські Ставки»

Вартість номерів – від 1200 ₴/доба

Реклама

Zolotarenko